Parforhold, del 2

 

Jeg håber, at du har haft en god uge og dejlig weekend ❤️
 
I sidste uge skrev jeg om den opsøgende partner. Hende (eller ham) som synes at være den i forholdet, som mest søger kontakten, snakken og konflikten. Og som føler, at hun skal knokle for, at forholdet fungerer – og som inderst inde er rigtig bange for at blive forladt.
 
I dag er turen kommet til den, som vi i emotionsfokuseret parterapi, kalder den undvigende partner.

Ligesom din opsøgende partner er på overarbejde, er du som den undvigende partner også på hårdt arbejde og i dyb smerte, når det negative mønster tager jer.

 
Skurken i parforholdet er det negative mønster - hverken dig eller din partner❗️

Måske kender du dette scenarie?
Det kører helt fint på jobbet, men hjemme er der dårlig stemning. En kvælende fornemmelse, som er umulig at være i. Du nærmest flygter, når du har muligheden. Til træning, kaster dig over projekter i huset eller andre ting...

Hun er sur! Kritiserer dig for alt muligt og du aner ikke, hvad du skal gøre for at stille hende tilfreds. Du hader konflikterne. Men hun bliver ved!

På et tidspunkt magter du ikke mere brok og eksploderer i et anfald af raseri. Og hun ender med at græde.
Du har en følelse af aldrig at kunne gøre det rigtige. Aldrig være god nok til hende. Inden i dig er der forvirring og frustration. Og det med at sætte ord på følelser, er ikke lige så let for dig, som det tilsyneladende er for hende.

Du bliver træt. Tom. Trækker dig.
 
Jeg er ret sikker på, at du IKKE er en kold skid. Du er langt fra ligeglad. Du ønsker mere end andet at være en god mand for din kone. Men du føler dig presset og trængt op i en krog. Fordi hendes ord føles som slag. Og giver dig en følelse af konstant at fejle og ikke være god nok. Du længes efter at blive anerkendt og værdsat. Blive set for alt det gode, du gør.
 
Når du trækker dig, er det et forsøg på at beskytte dig selv. Og beskytte hende imod din vrede, som du på et tidspunkt ikke kan holde inde længere. Du trækker dig i et desperat forsøg på ikke at gøre tingene værre.
 
Det negative mønster har taget jer!

Hendes pres for at få dig i tale. Dit forsøg på ikke at gøre det værre. Hendes angst for at blive forladt. Din frygt for ikke at være god nok. To mennesker, som er så vigtige for hinanden og som inderst inde ønsker at få det til at fungere.
 
Som undvigende – og med en følelse af at befinde dig i en krigszone - kan det nemt ske, at du mister kontakten til dine følelser, fordi forsvarsstrategien er at lukke af for dine følelser og behov. Men den gode hensigt har den modsatte effekt.

Afstanden imellem jer bliver større 💔
I et trygt rum er det muligt at genfinde kontakten til dine følelser og træne evnen til at udtrykke dem – ikke for at please hende men for, at DU kan træde frem og markere dig i forholdet på en sund måde. Og således styrke den værdifulde og betydningsfulde relation imellem jer, som det negative mønster skygger for.
Jeres parforhold kan blive stærkt og konflikterne mindre intense!

I næste mail, som kommer på søndag, fortæller jeg mere om, hvornår parterapi er en god idé, hvornår det ikke er, og hvordan det kan gavne jeres forhold. Jeg håber, du vil læse med
🙏

Hav det rigtig godt ❤️

Kommentarer