Angst


 

Er angsten din ven eller fjende?

 

Selvom angst er en naturlig følelse, er angsten for mange et virkelig ubehageligt bekendtskab.

 

Angst gør livet besværligt og forhindrer dig i at gøre ting i hverdagen, som du egentlig godt kunne tænke dig, hvis bare angsten ikke var der. Og så begynder angsten at styre dig.

 

Angst kan komme, når du er under pres. Hvis du gør noget, som du ikke har lyst til – eller undlader at gøre noget, som du gerne vil.

 

Angst er for mange et tabu – fordi det opleves lidt pinligt, at man fx ikke tør køre bus, ikke kan deltage i begivenheder med mange mennesker. Eller måske bare ikke kan handle ind.

 

Og det er virkelig svært at forklare til folk, som ikke lider af angst. Og så ender det med, at du måske holder det for dig selv. Det giver en ensom følelse. Som påvirker selvværdet.

 

Angst kan komme som et decideret panikanfald med hjertebanken, svimmelhed, trykken for brystet og nærmest en følelse af at være ved at dø.

 

Angst kan også føles som en konstant tilstand af ængstelse, bekymringer, tankemylder og uro.

 

Angst er også OCD, PTSD og fobier for bestemte ting eller situationer.

 

Angsten er din fjende.

 

Heldigvis er der rigtig gode behandlingsmuligheder for angst. De vigtigste er psykoterapi og medicin. For nogle er psykoterapi nok. For andre giver kombinationen af de to den bedste effekt.

 

Angst er den hyppigste årsag til, at folk henvender sig til mig.

 

Fordi ubehaget er så stort, får du først nogle redskaber til at kunne håndtere angsten, når den opstår. Vi undersøger, hvor den kommer fra og finder ud af, hvad der særligt belaster dig og hvad du kan gøre for at undgå den.

 

Et angst-forløb er altid meget individuelt, fordi ingen mennesker er ens.  

 

Jo mere du lærer din angst at kende, des mere kontrol får du over den. Og jo mere kan du bruge den som en slags kompas for din retning og valg i livet.

 

Og så er angsten faktisk blevet din ven.

Kommentarer